Dlho očakávaná premiéra: Opel Experimental zažiari na IAA Mobility 2023

4. 9. 2023Dlho očakávaná premiéra: Opel Experimental zažiari na IAA Mobility 2023 

  • Inovatívny: Nová štúdia predstavuje jasnú víziu elektrickej budúcnosti značky Opel
  • German Energy: Opel Experimental stelesňuje tri piliere značky
  • Bold and Pure: Ďalšia kapitola filozofie dizajnu značky Opel so 4D Opel Vizor
  • Maľovanie svetlom: Elektrochromatické tkaniny ponoria cestujúcich do náladového osvetlenia
Dlho očakávaná premiéra: Opel Experimental zažiari na IAA Mobility 2023 Dlho očakávaná premiéra: Opel Experimental zažiari na IAA Mobility 2023 Dlho očakávaná premiéra: Opel Experimental zažiari na IAA Mobility 2023

Opel pomocou úžasnej novej štúdie Opel Experimental na tohtoročnom IAA Mobility v Mníchove podrobne predstavuje svoju elektrickú budúcnosť. Už dnes má značka vo svojom portfóliu 15 elektrifikovaných modelov a v roku 2024 bude každý Opel dostupný s plne elektrickou verziou. Od roku 2025 prídu všetky nové autá na trh ako plne elektrické vozidlá a v nových modeloch Opel už nebudú žiadne spaľovacie motory. Vďaka ultramodernému dizajnu exteriéru predstavuje štúdia Opel Experimental jasnú víziu tejto budúcnosti. Medzi hlavné prvky crossoveru s batériou a elektrickým pohonom patria najmodernejšie funkcie na zníženie aerodynamického odporu, priestranný, osvetlený interiér s ľahkými sedadlami a head-up displej ďalšej úrovne.

Najnovšia dizajnová štúdia z Rüsselsheimu sa 4. a 5. septembra predstaví v stánku nemeckej značky na IAA Summit (hala B2, stánok B20), a potom sa na zvyšok podujatia presunie do stánku Open Space na Odeonsplatz (číslo stánku: OP.390).

Opel Experimental poskytuje pohľad na pripravované modely a technológie, na budúci dizajn, dokonca aj na novú éru a budúcnosť značky. Táto úžasná štúdia približuje naše smerovanie a opäť predstavuje priekopníckeho ducha značky Opel,“ povedal Florian Huettl, generálny riaditeľ automobilky Opel.

Náš nový Opel Experimental poskytuje extrémnejšiu interpretáciu našej filozofie dizajnu Bold and Pure. Dáva tvar našej vízii budúcnosti. Mnohé z prvkov jeho dizajnu a myslenia, ktoré sa za ním skrýva, prídu v budúcnosti aj do sériových vozidiel. Dizajn exteriéru poskytuje optimalizovaný aerodynamický výkon v kombinácii s úžasnou siluetou, zatiaľ čo interiér ponúka pohlcujúci a emotívny užívateľský zážitok,“ dodal Mark Adams, viceprezident pre dizajn.

Jeden z najpútavejších prvkov na elegantnej siluete modelu Opel Experimental predstavuje pridanie vonkajšieho osvetlenia a výraznej kontrastnej grafiky namiesto chrómu, čo už i tak pôsobivým proporciám dodáva osobitosť a sofistikovanosť. Úsporný elektrický crossover využíva najmodernejšiu platformu Stellantis BEv a elektrický pohon všetkých kolies. Jeho ohromujúci vzhľad umocňujú dramaticky sa zužujúci profil s odvážnym a čistým dizajnom s čistým povrchom. Dokonca aj tradičné spätné zrkadlá uvoľnili miesto plne integrovaným 180-stupňovým kamerám umiestneným na C‑stĺpikoch, zatiaľ čo ostré, svalnaté blatníky kolies zdôrazňujú sebavedomý postoj.

Vpredu sa nachádza nový osvetlený Opel Blitz hrdo umiestnený v strede charakteristického prvku Opel Compass, hlavného prvku filozofie dizajnu Opel. Lemuje ho podlhovasté charakteristické osvetlenie krídla na horizontálnej osi, zatiaľ čo osvetlený stredový prelis dodáva odvážny výraz. To sa potom opakuje aj vzadu s výrazným charakteristickým brzdovým svetlom kompasu vytvoreným technológiou okrajového osvetlenia a sofistikovanou priehľadnosťou skla. Toto, v kombinácii s výraznými nápismi Opel namiesto loga Blitz na zadnej časti, tvorí centrálny prvok. Okolo predného kompasu tróni nová generácia prvku 4D Opel Vizor. Ďalší rozmer dotvára pridanie pokročilých technológií snímania okolia vrátane senzorov, lidaru, radaru a kamerových systémov.

Šikovné aero riešenia a detoxikácia vnútorného priestoru

Elegantná a kĺzavá silueta modelu Opel Experimental stojí na veľmi efektívnom balení, zatiaľ čo štúdia ponúka aj inteligentné a optimalizované aerodynamické riešenia. Aerodynamické klapky vpredu a vzadu spolu so zadným difúzorom zvyšujú aerodynamickú účinnosť. V závislosti od aktuálnej jazdnej situácie sa vysúvajú, alebo zasúvajú. Pneumatiky vyvinuté v spolupráci so značkou Goodyear, vyrobené z udržateľných materiálov, dostali svoje miesto na 3-dielnych diskoch kolies Ronal s aktívnou funkciou, ktorá prispieva k zníženiu aerodynamického odporu.

Zatiaľ čo rozmery exteriéru radia štúdiu Opel Experimental do kompaktného segmentu C, interiér sa môže pochváliť vnútorným priestorom na úrovni segmentu D. Umožnilo to uvoľnenie priestoru (detoxikácia priestoru) v interiéri modelu Opel Experimental. Ak sa volant nepoužíva, dá sa bez problémov sklopiť. Umožňuje to systém steer-by-wire, ktorý znižuje hmotnosť odstránením mechanických komponentov riadenia. Ľahké adaptívne sedadlá kombinujú štíhlu, ale odolnú štruktúru s tkaninami s technológiou 3D sieťoviny. Tie zaisťujú výnimočný komfort sedenia, na ktorý si zákazníci zvykli z vozidiel značky Opel a zároveň prispievajú k uvoľneniu priestoru vo vnútri štúdie.

Pure Experience, Pure Pad – čisté potešenie

Detoxikačný prístup pokračuje s princípom Pure Experience. Vodiči si môžu informácie na tenkom Tech Bridge, novej interpretácii panelu Pure Panel, ktorý sa nachádza v súčasných modeloch značky Opel, prispôsobiť podľa svojich potrieb. Namiesto používania konvenčných obrazoviek sa informácie alebo zábava zobrazujú pomocou technológie rozšírenej projekcie podporovanej umelou inteligenciou a prirodzeným hlasovým ovládaním.

Plávajúca, priehľadná podložka Pure Pad dostala svoje miesto pred prednou lakťovou opierkou. Dá sa nakonfigurovať podľa osobných preferencií vodiča, čím umožňuje okamžitý prístup k najčastejšie používaným ovládacím prvkom.

Aj keď Opel Experimental stelesňuje všetky piliere značky Opel – Detox, Modern German, Greenovation – ide aj o krok ďalej a vyjadruje aj emocionálny prístup značky k trvalo udržateľnej mobilite. Elektrochromatické tkaniny ponoria cestujúcich do náladového osvetlenia, ktoré vytvára dokonalé prostredie zamerané na pohodu. Okrem toho môžu reaktívne tkaniny zlepšiť funkčné vlastnosti. Napríklad, keď do mŕtveho uhla vstúpi ďalšie vozidlo, zobrazí sa varovanie v príslušných obloženiach dverí, ako aj na head-up displeji, čím sa zvýši dodatočná bezpečnosť cestujúcich a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Opel Experimental sa zameriava na predstavenie jasnej vízie značky a pokračuje v dlhej a úspešnej tradícii štúdií vozidiel s označením „Made in Rüsselsheim“, v tradícii, ktorá sa začala v roku 1965, keď sa Opel stal prvou európskou značkou, ktorá predstavila dizajnovú štúdiu v podobe legendárneho vozidla Experimental GT.

AUTOCENTRUM Rožňava · Lučenec 

  AC AUTOCENTRUM Rožňava Rožňava

Po-Pia 8:00 – 16:40 So zatvorené

  AC AUTOCENTRUM Lučenec Lučenec

Po-Pia 8:00 – 16:40 So zatvorené